Amsterdamse woningmarkt te duur

De woningmarkt in Amsterdam wordt veel jonge gezinnen met kinderen te duur. Gevolg is dat deze groep vaker een huis zoekt in omliggende gemeenten.

 

Een op de drie kopers van een woning in Amstelveen komt uit Amsterdam. Daarnaast wijken veel kopers uit naar Abcoude, Badhoevedorp, Muiden, Ouderkerk aan de Amstel of Zaandam.

Dat veel Amsterdamse woningzoekende de stad uittrekken is ook gebleken uit een onderzoek van makelaarskoepel NVM. Sinds 2014 is er een toestroom van verhuizingen vanuit Amsterdam naar de periferie. Meestal is gezinsuitbreiding de oorzaak van de verhuizing. Opvallend is dat Amsterdammers dan vaker naar steden als Zaandam verhuizen waar dit voorheen vrijwel niet het geval was.

In Almere en Purmerend heeft meer dan de helft van de inwoners ooit in Amsterdam gewoond. De stroom nieuwe Amsterdammers is in deze traditionele overloopgemeenten volgens de NVM relatief klein.
In Landsmeer, Diemen, en Duivendrecht is meer dan de helft van de kopers Amsterdammer, maar die gemeenten liggen zo dicht tegen Amsterdam aan dat deze voor veel mensen worden gezien als wijken van Amsterdam.

Door de enorme toevloed aan Amsterdammers vinden veel Amstelveners hun gemeente ook alweer te duur worden. Uit het onderzoek blijkt dat zij de oververhitting van de Amstelveens woningmarkt ontwijken door te verhuizen naar Aalsmeer, Oosteinde, Uithoorn en Ouderkerk aan de Amstel.

Zestig procent van de Amsterdammers koopt in de regio Haarlem, Heemstede, Aerdenhout en de rest van Kennemerland. Volgens het onderzoek kijken Amsterdammers in heel Kennemerland, maar hebben zij vaak de meeste belangstelling voor Haarlem met zijn stedelijke gezelligheid.

Kortom; de woningprijzen in Amsterdam zorgen voor een uitstroom van jonge gezinnen met kinderen die een nieuwe woning zoeken in omliggende gemeenten. Dit heeft weer invloed op de woningmarkt van deze gemeenten waardoor ook daar de prijzen langzaam zullen stijgen. 

Shares 0