,

Een extra woning kopen om te verhuren, een goede investering?

Ontploffende huurprijzen, lage hypotheekrente, extreem lage spaarrente en een oplopend woningtekort; beleggen in woningen voor de verhuur lijkt ook steeds interessanter voor particulieren met ’overtollig’ spaargeld.

Wie heeft er nooit aan gedacht: een appartementje kopen voor zoon of dochter zodra die gaat studeren om hem of haar het lot van een hoestende hospita of een ranzig afleiding van een studentenhuis en de woekerhuren van een studentenkamer te besparen? Of misschien ooit stiekem nagedacht om het flatje aan de overkant van de straat te kopen en zelf te gaan verhuren aan studenten of expats?

Eerst maar wat feiten over de woning- en huurmarkt op een rijtje: de huurprijzen voor vrijesectorwoningen in Nederland zijn in het tweede kwartaal van dit jaar met 2,3% gestegen in vergelijking tot dezelfde periode een jaar eerder, zo meldde verhuursite Pararius onlangs. Vooral in de vier grote steden Amsterdam (+7%), Den Haag (+7%), Rotterdam (+9%) en Utrecht (+7%) stegen de huurprijzen hard. De gemiddelde huurprijs van een vrije sector woning in Nederland steeg naar €12,71 per vierkante meter per maand.

‘KRAPTE OP WONINGMARKT’
En de verwachting is niet bepaald dat die prijzen in de komende jaren zullen dalen omdat het woningtekort, vooral regionaal, alleen maar zal toenemen. Zo blijkt uit onderzoek van woningbeleggingsspecialist Capital Value dat het aantal huishoudens de komende vijf jaar nog substantieel zal groeien met circa 294.000: een groei van bijna 60.000 huishoudens per jaar. „Het gevolg hiervan is dat de krapte op de Nederlandse woningmarkt in de toekomst nog verder zal oplopen. De groei in huishoudens is net als de bouwproductie regionaal gespreid. Naar verwachting zal het woningtekort met name in stedelijke gebieden verder oplopen. In de regio Amsterdam is het woningtekort nu circa 4%. In 2020 zal dit tekort ongeveer 8% bedragen. In de regio Utrecht zal het woningtekort omhoog gaan van 4,5% naar circa 6,9% in 2020.
Vooral jonge mensen zijn op zoek naar een woning. Jaarlijks zoeken rond de 400.000 jonge huishoudens (onder de 30 jaar) een andere woning. Van deze groep is circa 75% op zoek naar een huurwoning, de overige 25% naar een koopwoning. Deze jonge huishoudens zoeken vooral een koop- of huurwoning in stedelijke gebieden. De provincies Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht, Noord-Brabant en Gelderland zijn daarbij het meest populair, aldus onderzoek van Capital Value. En veel jonge mensen met een goed inkomen verdienen te veel voor de gereguleerde sector, maar komen ook (nog) niet in aanmerking voor een hypotheek of willen zich daar niet op vastleggen.
Kansen genoeg, zo lijkt het dus, vooral in de vrije huursector. Helemaal in het besef dat spaargeld tegenwoordig minder oplevert dan 1%, om van het nettorendement na inflatie en vermogensrendementsheffing nog maar te zwijgen. Tel daarbij op dat de hypotheekrente historisch gezien nog steeds zeer laag is en de huizenprijzen jarenlang zijn gedaald, en het is logisch dat steeds meer particulieren met wat ’overtollig’ spaargeld de stap lijken te willen maken om te beleggen in stenen, zo merken Vastgoed Belang, de vereniging van particuliere vastgoedbeleggers, en NIBC Bank. De bank zette er zelfs een speciale financieringsfaciliteit voor op.

‘INTERESSANT’
Vastgoed Belang-directeur Co Koning en managing director Michel Kant van NIBC zien de interesse bij vermogende particulieren dan ook toenemen. „Het is een interessante beleggingscategorie, maar wel als je weet waar je mee bezig bent”, zegt Koning. „En het is hartstikke leuk. Een aandeel Philips is een stuk papier met een nummer. Een appartement kan je zien, je kan ernaartoe, je hebt meer gevoel dat het van jou is.” NIBC-bankier Kant: „Het is een interessante beleggingscategorie in een totale beleggingsportefeuille voor wie vindt dat spaargeld matig rendeert en de beurs wel erg volatiel is. Dan zijn stenen een derde categorie.”
Volgens Kant zijn de rendementen ook nog eens mooi. „Een bruto-rendement van 6 à 7% is helemaal niet raar. En daar kun je zomaar 5% van overhouden. Plus je kunt je beschermen tegen inflatie met de jaarlijkse huurverhoging. Vergelijk dat eens met het reële rendement op spaargeld.”

‘UITKIJKEN’
Toch moeten particulieren zich niet blindstaren op de rendementen en onbezonnen in een vastgoed-avontuur stappen, waarschuwt Koning. Vandaar dat Vastgoed Belang cursussen organiseert voor de beginnende particuliere vastgoedbelegger. „Als je een goede huurder hebt en het pand is goed, dan heb je er eigenlijk weinig omkijken naar en ontvang je iedere maand inkomsten. Maar als je huurder ineens niet meer betaalt, gaan de kosten oplopen. Ook moet je uitkijken wie je huurder is. Bijvoorbeeld als iemand zomaar €1200 à €1300 huur kan betalen. Als er dan ineens een hennepkwekerij in je woning blijkt te zitten, kun je als eigenaar in de problemen komen, ook al heb je er totaal geen weet van.”
Ook bankier Kant wijst op de risico’s. „Vastgoed is natuurlijk heel illiquide. Je kan het dus niet zo snel verkopen als bijvoorbeeld aandelen. Bovendien, als je een leeg pand koopt en er vervolgens huurders in zet, maar je moet een paar jaar later verkopen, dan is de opbrengst een stuk lager. Dat kan tientallen procenten schelen. Zo kun je een behoorlijke scheur in je broek oplopen. Je moet dus goed kijken naar je totale beleggingsportefeuille.”

Bron: DFT

Ontvang onze tips voor particuliere beleggers!

[email-download download_id=”3868″ contact_form_id=”3871″]

Shares 0