Jonge vrouwen hebben positief effect op de huizenmarkt

Het gaat goed op de huizenmarkt. In veel regio’s stijgen de huizenprijzen en het aantal transacties. Wel zijn er regionale verschillen te zien. En wat blijkt, vooral in plaatsen waar veel hoogopgeleide jonge vrouwen naar toetrekken, bloeit de huizenmarkt op.

Dat stelt Friso de Zeeuw, praktijk hoogleraar gebiedsontwikkeling aan de TU Delft en directeur nieuwe markten van BPD (voorheen Bouwfonds).
Veel steden proberen hoogopgeleiden en innovatieve bedrijven aan zich te binden. De Zeeuw stelt echter dat steden zich beter op jonge vrouwen kunnen concentreren. Uit onderzoek van BPD blijkt dat steden met relatief veel jonge vrouwen ook een bloeiende huizenmarkt hebben.

Hoogopgeleide vrouwen zijn kapitaal krachtig en kiezen ook vaak voor een partner van hetzelfde niveau. Daardoor trekken ook hoogopgeleide mannen naar deze steden en krijgen de huizenmarkt en de stedelijke economie een impuls.

StudentStudentensteden met relatief veel hoogopgeleide mannen zoals Delft en Enschede hebben juist een minder goede ontwikkelde woningmarkt. De Zeeuw trekt op basis hiervan de conclusie dat de mannen naar de vrouwen toe trekken en niet omgekeerd.

In steden als Amsterdam, Utrecht, Leiden en Nijmegen zijn er in de leeftijd van 20 tot 24 jaar 20% tot bijna 40% meer vrouwen dan mannen. Dezelfde steden kennen ook een woningmarkt met relatief hoge prijzen en veel transacties.
Delft en Enschede en in minder mate Arnhem tellen in dezelfde leeftijdscategorie juist minder vrouwen dan mannen. Deze steden doen het op de woningmarkt relatief minder goed.

Gemeente die hun huizenmarkt een extra impuls willen geven kunnen zich dus beter niet richten op kapitaalkrachtige gezinnen of senioren, maar zorg voor een aantrekkelijke stad voor jonge vrouwen. Steden worden volgens De Zeeuw aantrekkelijker voor vrouwen als ze de veiligheid verbeteren en de komst van bedrijven stimuleren die veel vrouwen in dienst nemen.

Uit het jaarlijks onderzoek van BPD blijkt ook dat het herstel van de woningmarkt zich goed ontwikkelt langs snelwegen. Vooral langs de A1, A2, A27 en A28 stijgen de huizenprijzen. Ook treinverbindingen beïnvloeden de woningmarkt, al zijn de effecten vooral meetbaar in de buurt van stations.

Bron: FD

Beeld: pixabay

Shares 0