Moody’s voorziet flink hogere huizenprijs

Moody’s voorziet flink hogere huizenprijs

Kredietbeoordelaar Moody’s denkt dat de huizenprijzen in Nederland dit jaar flink zullen stijgen. Het bureau houdt rekening met stijgingen tot 5%, aldus een woensdag verschenen rapport. Maar voor latere jaren is het bureau veel terughoudender, omdat regels veranderen. Daarmee schaart Moody’s zich in het rijtje voorspellers die fors duurdere huizen verwachten. Onlangs nog had het economisch bureau van ABN Amro de verwachte prijsstijging voor dit jaar opgetrokken naar 3%, waar deze bank tot nu toe uitging van 1% stijging. Moody’s wijst erop dat de huizenprijzen in de eerste vijf maanden van het jaar al 2,6% hoger liggen dan twaalf maanden eerder. Ook ligt het aantal transacties al 16% hoger.

Afbouw maximale hypotheek

Het aantrekken van de prijzen zal in de jaren vanaf 2016 echter niet in hetzelfde tempo doorzetten, verwachten de analisten van het ratingbureau. Ze wijzen vooral op de afbouw, met 1 procentpunt per jaar, van de maximale hypotheek die kopers mogen nemen. Die afbouw gaat door totdat in 2018 nog 100% van de woningwaarde mag worden geleend, waar in het verleden tophypotheken gebruikelijk waren in Nederland.

Onder water

Er zijn plannen, onder meer van de Nederlandsche Bank, om die grens nog verder te verlagen. Moody’s verwacht dat dat druk op de prijzen zet, omdat er dan minder starters op de markt komen. Verder wijst Moody’s op het feit dat nog altijd een derde van de huizenbezitters ‘onder water’ staat met zijn hypotheek, en ook dat drukt het prijsherstel.

De reden dat Moody’s de huizenmarkt analyseert, is dat hypotheken via zogeheten securitisaties worden verkocht aan beleggers. Deze effecten krijgen een rating van bureaus als Moody’s. Het bureau verwacht dat dat de betalingsachterstanden in Nederland stabiel blijven, terwijl de verliezen bij probleemgevallen afnemen door de aantrekkende woningmarkt.

Bron: FD

Shares 0