Wie is verantwoordelijk voor welk onderhoud?

onderhoud

Woningvastgoed heeft onderhoud nodig om zijn optimale staat te behouden. Maar welk onderhoud is voor u als verhuurder en wat komt voor rekening van de huurder? In geval van een huurwoning komt het groot onderhoud voor uw rekening. Er zijn echter ook onderdelen die voor rekening van de huurder komen, vooral klein en dagelijks onderhoud.

Over het algemeen geldt het volgende:

  • Kleine reparaties , zoals het vastzetten van een deurknop of dichtzetten van gaatjes, zijn voor rekening van de huurder. Grote reparaties en onderhoud, zoals schilderwerk van de kozijnen,  zijn voor rekening van de verhuurder
  • Kleine reparaties moet de huurder gemakkelijk zelf kunnen uitvoeren. En ze mogen weinig kosten met zich mee brengen. Zo niet, dan is de reparatie alsnog voor de verhuurder.
  • Inbouwapparatuur van keukens wordt doorgaans aangemerkt als onroerende aanhorigheid van de woning. Die inbouwapparatuur wordt dan met de woning verhuurd door u als verhuurder. Reparatie van kapotte inbouwapparatuur is dan ook voor uw rekening.
  • De huurder moet u als verhuurder toegang tot de huurwoning geven, zodat u onderhoud of een reparatie kan uitvoeren.
  • De huurder zorgt voor reparaties van schade die hij zelf heeft veroorzaakt. Als u als verhuurder ook de kleine en dagelijkse reparaties verricht, mag u de kosten hiervan aan de huurder doorberekenen als servicekosten.

De Rijksoverheid heeft een tabel opgesteld waarin u kunt zien wie verantwoordelijk is voor welk onderhoud van een huurwoning of kamer.

Shares 0