Rabobank voorspelt stevig herstel woningmarkt

Rabobank voorspelt stevig herstel woningmarkt

De woningmarkt zal ook in de tweede helft van het jaar aantrekken. De prijsstijging in het hele jaar komt daardoor naar verwachting op 2% tot 3,5%. Dat stellen analisten van Rabobank.

In 2016 volgt opnieuw een prijsstijging van 2,5% tot 4,5%.Het aantrekken van de markt is het gevolg van de extreem lage hypotheekrente en de economische groei. Woningmarkteconoom Pieter van Dalen: ‘De groeiende werkgelegenheid zorgt voor een hoger gemiddeld besteedbaar inkomen.’

De prijzen stijgen ondanks het strenger worden van de leennormen. Per 1 juli is de NHG-grens verlaagd van €265.000 tot €245.000. Ook de maximale leencapaciteit is op advies van het Nibud verlaagd.

Woensdag werd bekend dat het aantal hypotheekaanvragen in juli is gehalveerd ten opzichte van juni. De positieve effecten wegen hier volgens Rabobank echter ruim tegenop. In juni was sprake van ene record aantal transacties omdat veel huizenkopers hun beslissing naar voren lijken te hebben gehaald.

Onder water

Ook de grote groep huishoudens die met de waarde van zijn huis onder water staat, vormt geen belemmering voor verder herstel. Verhuizen voor deze groep is lastig. Door de huizenprijsdaling in de periode 2008 tot 2013 heeft een kwart van de woningbezitters een hypotheekschuld die hoger is dan de waarde van het huis. De betaalbaarheid van een koopwoning is dankzij de extreem lage hypotheekrente volgens Rabobank nog altijd gunstig. Zelfs in Amsterdam, waar de prijzen in het tweede kwartaal met 8% stegen zijn de lasten volgens de bank nog altijd lager dan voor de crisis.

De prijs van een gemiddelde woning in de hoofdstad ligt nog 6% onder de top van de markt in 2008.

Bron: Fd

Shares 0