Waarom beleggen in woningen?

De spaarrente op de bank is nog nooit zo laag geweest, historisch laag. De rente is bijna gelijk aan de inflatie wat betekend dat het spaargeld niet groeit. Degenen die ook nog eens 1,2% vermogensbelasting moeten betalen, gaan er zelfs op achteruit.

Welke alternatieven zijn er verder wanneer je meer rendement wilt maken op je spaargeld, maar toch beperkte risico’s wilt lopen. De beurzen stijgen maar de risico’s blijven fors. Beleggen in woningen kan een interessant alternatief zijn aangezien de maandelijkse huurinkomsten een goed direct rendement opleveren.

Beleggen in woningen is een inflatiebestendige belegging omdat de huurprijzen jaarlijks worden geïndexeerd.

Investeringen in vastgoed doe je voor de langere termijn. Ondanks een waardedaling van de huizenprijzen de afgelopen jaren is gebleken dat er over een langere periode toch nog sprake is van een waardestijging. Dit is uiteraard wel per locatie verschillend. Naast het directe rendement uit huurinkomsten kan er over het algemeen op de langere termijn een indirect rendement worden gerealiseerd als gevolg van waardestijging.

Waardestijging kan, in het geval van huurwoningen, ook gerealiseerd worden door waarde toe te voegen aan de woning. Een verhuurde woning is over het algemeen minder waard dan een lege woning. Daarnaast kan er door huuroptimalisatie een beter rendement worden behaald en stijgt de waarde van het vastgoed.

Regionale kansen

woningbeleggingDe waardestijging van woningen is op dit moment in Amsterdam aanzienlijk. Met huizenprijzen die met 10 procent stijgen ten opzichte van vorig jaar liggen de prijzen in Amsterdam weer boven het niveau van voor de crisis. 70% van de woningen binnen de ring wordt eind 2015 boven de vraagprijs verkocht.

Ook de woningmarkt in vele andere delen van Nederland trekt aan. Er is veel vraag naar woningen en de toevoeging van nieuwe woningen aan de voorraad loopt achter. Met als gevolg dat er op diverse regio’s een woning tekort zal ontstaan. Hierdoor is het leegstand risico beperkt.

Het is nu dan ook een goed tijdstip om in deze regio’s te investeren in een beleggerswoning. In het middensegment (van €710-€1000) is in verschillende regio’s veel vraag naar huurwoningen. Net buiten de grote steden zijn deze woningen over het algemeen voor een aantrekkelijke prijs te verwerven. De aantrekkelijke prijs en goede verhuurbaarheid zorgen voor een goed rendement.

Rekenvoorbeeld

Stel u kunt een woning aankopen voor €120.000,- inclusief aankoopkosten en deze is verhuurd voor €700,- per maand. De jaarlijkse huurinkomsten zijn dan €8.400,-. De exploitatiekosten zijn ca. 20% van de huur. Dit is o.a. voor onderhoud, verzekeringen en gemeente belastingen. De netto huurinkomsten zijn in dit geval €6.720,- en zorgt voor een rendement van 5,6% in het eerste jaar.

Shares 0