Woningen geven het meeste rendement

Met 3,7% behaalde woningen in het derde kwartaal van 2015 het meeste rendement, zo blijkt uit de IPD Nederlandse Kwartaal Vastgoedindex.

De IPPD Nederlandse Kwartaalindex meet de rendementen op directe vastgoedbeleggingen, gebaseerd op netto open marktwaarden en zonder rekening te houden met financiering.

Als we het rendement op de woningen vergelijken met aandelen (-9,0 procent) presteert vastgoed beduidend beter in het derde kwartaal. Obligaties leverden met 3,3 procent echter een hoger rendement.

Het direct rendement komt voor vastgoed uit op 1,3 procent (op basis van huurinkomsten) en het indirect rendement (waardeontwikkeling) op 1,4 procent. Gemeten over een periode van een jaar, drie jaar en vijf jaar bedraagt het totale vastgoedrendement op jaarbasis respectievelijk 7,6 procent, 3,5 procent en 3,4 procent. Zo rapporteerde de vastgoedmarkt vandaag.

Zoals gezegd leverden woningen van alle vastgoedsectoren het hoogste rendement op gedurende het derde kwartaal. Van het totaal rendement van 3,7 procent in de sector woningen bestaat 1,2 procent uit direct rendement en 2,5 procent uit indirect rendement. Kantoren doen het met een totaalrendement van 1,9 procent ook goed, waarvan 1,6 procent direct rendement en 0,3 procent indirect rendement. Daarna volgen winkels met 1,7 procent totaal rendement (direct 1,5 procent, indirect 0,2 procent), bedrijfsruimten met 1,3 procent (direct 2,1 procent, indirect -0,8 procent) en ‘overig’ met 1,2 procent totaalrendement (direct 1,7 procent, indirect -0,4 procent).

Shares 0