Regionale woningmarkt een interessante belegging
Vaak wordt gezegd dat er drie bepalende factoren zijn als het om vastgoed gaat; locatie, locatie en locatie. Oftewel; wie wil investeren in vastgoed moet dit op een goede locatie doen.
De laatste tijd verschijnen er verschillende berichten in de media over de gekte op de Amsterdamse woningmarkt. “70% van de verkochte woningen binnen de ring zijn de afgelopen periode verkocht boven de vraagprijs.” – “Soms staan er wel 30 potentiele kopers in een woonkamer en zijn er kopers die blind een bieding uitbrengen.” – “Huizenprijzen 10% gestegen in Amsterdam in vergelijking met zelfde periode vorig jaar.” – “Hoogste huurprijzen per m2 gemeten in Amsterdam”.
Dit zijn berichten die het beeld vormen dat Amsterdam de plek is om in te investeren. De alsmaar stijgende verkoopprijzen in combinatie met hoge huurprijzen zorgen hiervoor. Echter, dit wil niet zeggen dat er ook per definitie de hoogste rendementen behaald worden.
Het is voor beleggers moeilijk om een positie te veroveren in Amsterdam en helemaal om voor een interessante prijs in te kopen. Het kan voor particuliere beleggers interessanter zijn om te kijken naar groeilocaties waar potentie zichtbaar is.
Door te kijken naar groeiprognoses van o.a. het aantal inwoners, huishoudens en leeftijdsgroepen in combinatie met de woningvoorraad kan bepaald worden wat de ontwikkeling op de woningmarkt zal zijn. Een groei in het aantal huishoudens betekent een stijging van de vraag naar woningen. Vraag en aanbod zijn weer bepalend voor de huizenprijzen.
Volgens analyses van Buy2Let liggen er voldoende mogelijkheden in verschillende regio’s in Nederland en niet alleen in grote steden zoals Amsterdam en Utrecht. Voordeel hierbij is dat er op dit moment nog voor een interessante prijs kan worden aangekocht.