Buy2Let in het buitenland

In Groot-Brittannië is het heel normaal om een tweede woning te kopen voor de verhuur. Maar liefst een op de vijf woningen is in handen van een particuliere verhuurder. Banken zijn blij met deze kapitaalkrachtige kopers en bieden hun daarom sinds 1996 gunstige hypotheken aan. Sinds 2008 zijn het aantal ‘buy-to-let’ hypotheken zelfs met 40% gestegen terwijl het aantal gewone hypotheken met 2% zijn toegenomen.

De stijging van het aantal ‘buy-to-let’ hypotheken heeft bijgedragen aan de snelle stijging van de huizenprijzen. Hierdoor is het voor starters moeilijk om aan een woning te komen en worden zij gedwongen om te huren op de vrije markt. Dit zorgt er weer voor dat starters niet kunnen sparen voor een toekomstige aankoop. Een derde van particulier verhuurde woningen is van slechte kwaliteit, want de eigenaren hebben geen verplichting ze zelfs maar een likje verf te geven.

Het is de vraag hoe lang die stijging nog kan voortduren, want de economie begint eronder te lijden.

Het is de droom van menige Brit: huisjesmelker worden. Er zijn al anderhalf miljoen eilandbewoners die huizen tegen een forse huur verhuren. Deze manier van snel rijk worden is zo populair geworden dat het volgens de gouverneur van de Bank of England een bedreiging vormt voor de Britse economie. De Basel-commissie, die toezicht houdt op het internationale bankwezen, deelt die zorgen, deelde ze deze week mee.

Jaarlijks vergoedt de belastingbetaler ongeveer 10 miljard euro aan onderhoudskosten, maar de controle of die werkzaamheden echt zijn uitgevoerd schiet tekort. Daarnaast loopt de schatkist vele miljoenen mis aan niet opgegeven winsten. De massale speculatie van de landlords, die gemiddeld 56 jaar oud zijn, draagt weinig bij aan de echte economie.

Wel bedreigt het de economische stabiliteit, zei bankpresident Mark Carney onlangs. Een kleine beweging in de economie, een renteverhoging of een daling van de huizenprijzen, heeft grote gevolgen. Huisjesmelkers kopen snel als het goed gaat, maar verkopen nog sneller als het slecht gaat.

Onlangs verhoogde minister van Financiën George Osborne de belastingen voor particuliere verhuurders maar volgens critici is meer nodig, misschien zelfs het afschaffen van lucratieve buy-to-let-hypotheken. De belangenvereniging voor buy-to-let-landlords is tegen, maar mogelijk voorkomt het dat hun huizenbezit verandert in kaartenhuizen.

bron: Volkskrant

 

Shares 0