WOZ-waarde bepaalt mede maximale huurprijs

WOZ-waarde bepaalt mede maximale huurprijs

Vanaf 1 oktober telt de WOZ-waarde mee voor de maximale huurprijs van een huurwoning. Huurders die al bijna maximaal betalen wordt aangeraden de WOZ-waarde van hun woning op te vragen.

Dat stelt de Woonbond in een persbericht. Het woningwaarderingsstelsel, het puntenstelsel waarmee de maximale huurprijs van een huurwoning wordt berekend, verandert per 1 oktober. De WOZ-waarde van een woning gaat een groot deel uitmaken van het puntentotaal. Dat betekent dat huurders belanghebbenden zijn geworden bij de WOZ-beschikking.

De gemiddelde maximale huurprijs blijft gelijk, maar lokaal kan er veel schommelen, aldus de huurdersvereniging. Als de maximaal toegestane huur van een woning onder de prijs zakt die huurders nu betalen, kunnen zij nu al huurverlaging per 1 oktober aanvragen. Specifiek huurders met een gepeperde huur die in een minder populaire wijk in een stad of in een krimpregio wonen maken daardoor kans op huurverlaging.

Daarnaast noemt minister Blok in een brief aan de Tweede Kamer Utrecht en Amersfoort als plaatsen waar de gemiddelde maximale huurprijs omlaag gaat. In Rotterdam, Amsterdam en Den Haag stijgt de gemiddelde maximale huur, al kunnen de wijzigingen ook hier in specifieke gevallen tot huurverlaging leiden.

Huurders die al bijna maximaal betalen, doen er dus volgens de Woonbond goed aan om de WOZ-waarde van hun woning op te vragen. Dat kan door de WOZ-beschikking op te vragen bij de gemeentelijke belastingdienst. Huurders kunnen natuurlijk ook bij de verhuurder naar de WOZ-waarde vragen. In sommige gevallen zetten verhuurders de WOZ-waarde al op het jaarlijkse huurverhogingsvoorstel. Huurders kunnen de puntentelling invullen van het Amsterdams Steunpunt Wonen, om te kijken wat de maximale huur voor hun woning per 1 oktober is. Indien deze lager is dan de huidige kale huur komt een huurder in aanmerking voor huurverlaging. Vanaf volgend jaar moeten gemeenten de WOZ-beschikking ook aan huurders sturen.

Bron: Vastgoedmarkt

Shares 0